KNN > projecten van knn bioplastic > biobased en bioafbreekbare folies en foams

Biobased en bioafbreekbare folies en foams

KNN Bioplastic werkt hard aan de ontwikkeling van producten met een functionele biodegradatie. Dit doen we samen met onze partners ECOstyle, Oerlemans Packaging en de Rijksuniversiteit Groningen in een gezamenlijk EFRO-project.

 

Het doel van het EFRO-project is pilot-productie en testen van kunststof foams en folies waarbij het biopolymeer PHA (polyhydroxyalkanoaat) het hoofdbestanddeel wordt voor hoogwaardige biobased en biodegradeerbare consumenten-, land- en tuinbouwproducten. Het grote voordeel van producten op basis van PHA is het feit dat PHA’s uitstekend biodegradeerbaar zijn tot milieuvriendelijke moleculen. Door PHA het hoofdaandeel van het eindproduct te maken ontstaat een duidelijk eindproduct en geen complexe blend van diverse grondstoffen. Hierdoor heeft de eindgebruiker zekerheid wat betreft biodegradatie. Daarnaast kan de industrie inzetten op concrete end-of-life recycling van deze PHA-biopolymeren wat bij de huidige complexe bioplastic blends niet mogelijk is.

 

De resultaten zijn zeer vernieuwend en openen deuren naar nieuwe producten en nieuwe mogelijkheden. Het project in het kader van het EFRO Operationeel Programma Noord-Nederland 2014-2020 is een samenwerking tussen meerdere organisaties, namelijk KNN Bioplastic B.V., Rijksuniversiteit Groningen, Oerlemans Packaging B.V. en ECOstyle B.V.. Het project zal leiden tot een verbeterde marge en concurrentiepositie van alle betrokken bedrijven en gepaard zal gaan met een groei van hoogwaardige werkgelegenheid in (Noord) Nederland.